Mennyibe kerül a webtárhely egy évben?

Eszter barátnőmék a kedvesével, Gergővel néhány hónappal ezelőtt nagy vállalkozásba ugrottak bele. Élményfestést és ehhez hasonló kreatív szolgáltatásokat kezdtek el kínálni, a karanténnak megfelelően mindenféle videós tartalmakkal, amikkel mégis személyre szabottá váltak a csomagok és nem csak az az érzésed volt tőle, hogy otthon festegetsz egyedül. Aztán ahogy lazultak a szabályozások már élő kurzusokat is tartottak illetve tartanak még most is, bár ki tudja meddig lehet még.

Egyébként a festés hihetetlen, hogy mennyire jól gyógyítja a lelket és szépít az ember fejében cikázó gondolatokat. Éppen ezért szerintem nagyon jó, hogy sokan rendeltek tőlük a karantén időszak alatt is otthoni élményfestő csomagokat.

Ehhez arra volt szükség, hogy a honlapjuk egy stabil, megbízható webtárhelyről fusson, ahol az aktuális külső tényezőktől függetlenül minden zökkenőmentesen üzemel. Erre a célra ők a RackForest nevű cégnél béreltek tárhelyet, méghozzá 10 GB SSD-vel. Ez azt jelenti, hogy 10 gigányi tartalmat tudnak feltölteni a honlapjukra, legyen az kép, videó, vagy bármilyen webáruházas elem. Ez ahhoz a szolgáltatáshoz, amit ők nyújtanak bőségesen elég, mert nincs olyan sokféle termék, inkább az adott termék típuson belül vannak még variációs lehetőségek, de ez meg már csak az ottani beállítások kérdése, sok új tartalmat nem generál.

Nem igazán mozgok otthonosan az IT világban ezért jó magyaros módon, mások zsebében turkálva egy kicsit engem is érdekelt, hogy mégis mennyibe kerül az, hogy nekem legyen 10 GB-nyi helyem egy szerveren, supporttal és rendszergazdával együtt, vagyis magyarán szólva hol tartanak a tárhely bérlés árak.

A szóban forgó csomagért évente 15 900 forintot kell fizetni (és persze áfát). Ezért cserébe megkapja a megrendelő a 10 GB SSD tárhelyet, ami szupergyorsan működik. Opcionálisan 15 db domaint lehet hozzáadni ehhez a webtárhelyhez és természetesen korlátlan levelezési lehetőség is jár hozzá (vagyis akármennyi e-mail fiókot hozzá lehet rendelni).

Az éves díjjal rendelkező tárhelyek közül ez a legkomolyabb, minden más, ennél nagyobb tárhellyel rendelkező csomag esetén havidíjat kell fizetni. A havidíjas tárhely bérlés árak persze kicsit magasabbak, érthető módon, hiszen itt már komoly tartalmakról és nagyobb tranzakciókat lebonyolító webshopokról van szó.

Tehát 15 GB-tól felfelé már nem azt láthatjuk a RackForest honlapon, hogy éves X forint, hanem azt, hogy havonta 1900 forint + ÁFA például az említett 15 GB-os webtárhely bérlése. Persze itt is megvan a másik vége a lehetőségeknek, méghozzá a business csomaggal, amiben 150 GB SSD tárhely van, 200 domain és persze korlátlan e-mail, mindez havi 17 600 forint + áfáért cserébe. Ez így lehet, hogy egy kisvállalkozó számára soknak tűnik, de akiknek szükségük van az ekkora helyre, mert ilyen adatmennyiséggel dolgoznak és ekkora forgalmat bonyolítanak le, annak általában nem okoz problémát kifizetni ezt az összeget.

Összességében én egyébként meglepődtem, hogy a tárhely bérlés árak ennyire barátságosak. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy ennyire a helyükön mozognak ahhoz mérten, hogy milyen bevételekre tehet szert a honlapok üzemeltetéséből a tulajdonos.

Ha pedig egy másik oldalról vizsgálom a dolgot, a mai világban mégis mit kaphatsz ezért a pénzért? Hát azt kell mondanom, hogy nem sok mindent, pláne sőt, ami a szolgáltatásokat illeti, hiszen az emberi idő lett a legdrágább a gépezetben, innentől kezdve pedig a szolgáltatót kell megfizetni.

De a RackForest csomagjai között nem nehéz olyan pakkot találni, ami minden igényünket kielégíti, minden tartalmat a helyére tudunk varázsolni a segítségével és közben nem megy rá a félhavi fizetésünk. Mert a tárhely bérlés áraknak egyáltalán nem muszáj a felhőket karcolni, bármennyire is bele lehet futni ilyen ajánlatokba is…

tárhely bérlés árak