Kreatív problémamegoldás

A problémák nem elkerülhetőek sajnos, akkor sem, ha a teljes életünket annak szenteljük, hogy minél akadálymentesebben, feszültségmentesebben létezzünk a világban. De egyáltalán jó stratégia ez? Elvégre művészek vagyunk, ahhoz pedig elengedhetetlen, hogy megéljük az érzéseinket és a világ szépségeit, szörnyűségeit.

A művészet – véleményem szerint – a világ egy-egy részének, történésének az ábrázolása, természetesen a művész szubjektumának megjelenítésével együtt. Azaz: egy művész nem vonhatja ki magát semmiből, amivel az átlagemberek találkoznak, hiszen akkor nem tudna számukra értékelhető, érthető alkotást létrehozni. Persze nem attól lesz valami művészet, hogy sokak által értékelhető, de azért ez is szempont. Tapasztalatom szerint egy alkotáshoz három dolog kell. Először is kell rengeteg élmény. Olyan élményekre, benyomásokra van szükség, amik megmozgatnak, elgondolkoztatnak, hatnak rád. Másodszor elengedhetetlen a csönd. Akkor tudja a művész átszűrni magán a történéseket, ha van ideje gondolkodni és érezni. Persze úgy tűnhet, hogy egy buliból hazafele, vagy egy YouTube videót figyelve is gondolkodunk, valójában azonban ezek a helyzetek nem adnak lehetőséget az elménknek arra, hogy igazán működjenek. A legjobb, ha egy-fél napig nem csinálunk semmit, és csak merengünk. Erre lehetőséget kínál például egy nyári nap egy parkban, egy téli este a szobánk ablakában, vagy egy kellemes őszi kirándulás. A lényeg, hogy magunk legyünk. A harmadik pedig a művész személye. Noha ez magától értetődőnek tűnik, azért fontosnak tartom kiemelni, hogy vannak személyiségjegyek, amik egyeseket alkalmasabbá tesznek a művészetekre, mint másokat.   Ilyen lehet, ha valakinek jó a megfigyelőképessége, ha valakinek van valamilyen erős művészeti kvalitása, például jó a kézügyessége, szépen ír, ügyese rajzol, szép a hangja.

Na de milyen problémáktól is akarjuk magunkat megóvni általában?  Nem szeretjük a nehéz feladatokat. Ide sorolnám most a munkát, a tanulást és az edzést, de akár gondolhatunk a főzésre, a takarításra vagy a fűnyírásra is. Ezeket azért nem érdemes megspórolni, mert könnyen kerülhetünk általuk flow állapotba, ami pedig talán az élet egyik esszenciája. Azért sem érdemes ezeket kihagyni, mert ezek segítenek előrehaladni az életben. Érdemes megemlíteni a lelki nehézségeket is, művészként ezeket is „hasznosíthatjuk”, így nem érdemes kiiktatni őket az életünkből, bár nem is lennénk rá képesek.

Nem ilyen probléma azonban az autónkkal kapcsolatos hibák, bajok tömege. Sajnos nehéz ezektől megszabadulni, pedig gondolom senki nem haragudna, ha megszabadulhatna tőlük. Ebben segíthet például a Méta Autószervíz némely szolgáltatása. Az autó diagnosztika fontos dolog, segítségével elkerülhetjük, hogy a Balaton part felé haladva cserben hagyjon minket az autónk, és a leállósávban vesztegelve kelljen megvárni, hogy egy autószerelő a segítségünkre siessen. Autó diagnosztika nélkül azonban könnyen bajban lehetünk.

A Méta autószervíz kék-sárga weboldala szolgáltatások, árak, blog, galéria, időpontfoglalás és kapcsolat menüponttal büszkélkedhet. A márkafüggetlen szerviz műhelye Budapesten található, mégpedig a város 19. kerületében. A szerviz magáról megbízható, ügyfélközpontú, jó autószervízként ír magáról, valamint külön kiemelik, hogy garanciát is vállalnak az autókon elvégzett munkára és az alkatrészekre egyaránt. Utóbbiak esetében a garancia a gyári és az utángyártott alkatrészekre is vonatkozik, és minimum 6 hónapot jelent. Vállalják újabb, modernebb autók, és öregebb, magasabb futásteljesítménnyel rendelkező autók javítását, megvizsgálását is. De ha ez nem lenne elég, kisteherautók javításától sem zárkóznak el.

Na de milyen szolgáltatásokat is lehet igénybevenni a Métánál? Van autóátvizsgálás, állapotfelmérés, autó diagnosztika és hibakód kiolvasás, autó villamosság szerviz, autóklíma töltés, javítás, fertőtlenítés, tisztítás, fék javítás és szerviz, fényszóró beállítás, futómű beállítás és javítás, gumicsere és gumi szervizelés, kipufogó csere és javítás, DPF szűrő csere és tisztítás, kuplung csere, javítás és szerelés, lengéscsillapító és rugó csere, olajcsere, vezérlés csere és szervizelés.

Az autóátvizsgálásról, állapotfelmérésről el kell mondanom, hogy – mint írják – rendkívüli precizitást igényel. Ez egy teljes körű átvizsgálást jelent, ugyanis ki kell deríteni, hogy mi a probléma, és ki kell szűrni a látható, érezhető tüneteket nem okozó problémákat is. Három féle átvizsgálási csomagot kínál a szerviz. Az első a műszaki vizsga előtti átvizsgálás. Ezt egy 30 pontos lista alapján végzik el, ebbe beletartozik például az ABS modul megvizsgálása, a fékcsövek megtekintése, a kormányszervó átnézése, a motor és az olajszint ellenőrzése, a rugók és szilentek megnézése, a kipufogók állapotának ellenőrzése, a fékpedálok csekkolása, a szélvédők állapotának szemrevételezése. A második csomag nem más, mint az adás-vétel előtti vizsgálat. Mint írják, ebben az esetben is ellenőriznek mindent, amit az előző csomagnál. Beletartozik azonban még a rétegvastagság ellenőrzése, a futómű állapotának csekkolása, a motor és a váltó állapotának megtekintése, a karosszéria és a belső tér állapotának vizsgálata, a tartozékok és az alkatrészek meglétének ellenőrzése. A harmadik – és egyben a legutolsó ­– csomag a fék-futómű átvizsgálás. Ebbe nem tartozik bele a műszaki vizsgánál is látott 30 pontos csekklista, de cserébe benne van a futómű beállítása, a fékfolyadék szintjének ellenőrzése, a lengőkar gömbfej állapotának lecsekkolása, a stabilizátor rúdjának megtekintése, és persze nem maradhat ki a stabilizátor szilentek sem, ezeket is meg kell tekinteni.

Érdemes beszélni az autódiagnosztikáról és a hibakód kiolvasásról is. Ez a Méta szerviznél nem csak annyiban merül ki, hogy kiolvassák a hibakódot. A hibakódolvasást követően ugyanis még műszeres diagnosztikát is végeznek. Ez a folyamat önmagában viszonylag egyszerű: rákötik a diagnosztikai eszközt az autóra, és megnézik, hogy milyen hibakódokat köp ki. Mivel az autó és a műszer közötti kommunikáció minden vezérlőkészülékre kiterjed, fény derülhet az összes hibára.  Legyen szó az ajtóvezérlő modulok hibájáról, a motortéri-, és utastéri áramellátás hiányáról, a tetőablak és napfénytetők hibájáról, ezzel a módszerrel nagy valószínűséggel megtalálható. Az autóvillamossági szerviz ki tudja javítani ezeket a meghibásodásokat. De mik is kerülnek ebbe a kategóriába? Ide tartozik minden, ami az autó elektromos berendezéseivel kapcsolatban. Itt kap helyet például az elektromos ablakemelő szerkezet cseréje, a gombok és jeladók javítása, cseréje, a generátorok felújítása, vagy például az önindítók cseréje is.

A műhelyben nem csak az autókra, hanem a személyes igényekre is figyelnek. Ez abban merül ki, hogy rend és tisztaság vár minden ügyfelet a szervizben, klimatizált ügyfélváróban várakozhatnak ezek az emberek, és még az ingyenes wifit is használhatják.

A szerviz munkatársai minőséget, modern technikát, megbízhatóságot, pontosságot, megfelelő tájékoztatás nyújtanak. A munkatársakkal a weblapjukon találhat telefonszámon és az időpontfoglalás gomb segítségével lehet. Azok számára, akik szeretnének autószerelés témában még több információhoz jutni, azok számára elérhető a honlapon egy blog is, amin számtalan cikket lehet olvasni erről. Annak érdekében, hogy ne érje meglepetés a leendő ügyfeleket, az árak is megtalálható az összes szolgáltatás esetében a weboldalon. Hasznos azt is kiemelni, hogy alapvetően általuk rendelt alkatrészekkel dolgoznak, de vállalják az ügyfél által beszerzett alkatrészek beszerelését is, ebben az esetben azonban magasabb órabéren dolgoznak.

autó diagnosztika