A napelemek művészete – meghatározó elemei lettek a tájképeknek

A napelemek művészete

Én azt gondolom, hogy az építészet művészetéhez lassan már hozzátartozik a napelem is. A művészet érdekesen formálódik az idő előrehaladtával. Most például már nehéz lenne elképzelni egy városról készült festményt anélkül, hogy fel-fel ne tűnjenek a napelemek jellegzetes körvonalai a képen, a házak tetején.

Persze napelem nem csak a házak tetejére kerülhet, hiszen a hatékonyság maximalizálása érdekében lehet, hogy a földre kell ezeket a napelemeket telepíteni, hiszen a tető dőlésszöge nem mindig a legoptimálisabb. Mégis a legtöbben a ház tetejére szerelik ezeket a napelemeket.

A mostani művészeknek én úgy gondolom, hogy éppen ezért egy kicsit nehezebb dolguk van a városok ábrázolásával kapcsolatban, de szerintem megéri.

Nagyon jó látni rajzolás közben, hogy milyen sok embernek szívügye a környezetünk védelme, és hogy milyen sokan vannak, akik nem csak beszélnek róla, hanem meg is teszik, amit meg tudnak.

Persze, ez is legtöbbször csak pénz kérdése. A napelemesrendszerek.info oldalon láttam, hogy vannak napelemes pályázatok magánszemélyeknek, amik fedezik a napelem telepítés költségeit. Ritka a nem visszatérítendő támogatás, de ha valakinek a kezdőlöket már megvan és egy kis kiegészítésre van szüksége, annak pont megfelelő lehet az MFB, azaz a Magyar Fejlesztési Bank napelem célú hitele.

Ennek a hitelnek az a lényege, hogy miután felvettük az 500.000 -10.000.000 Ft közé eső összeget, ami még hiányzik a napelem telepítéséhez, nem kell kamatot fizetnünk és a THM is 0%. Ez azt jelenti, hogy nagyon kedvező törlesztő részlet mellett be tudunk ruházni a napelemekre.

A napelemek teljes árának 10%-a szükséges csupán ahhoz, hogy fel tudjuk venni ezt a hitelt, és a futamidő akár 20 év is lehet, attól függően, hogy milyen törlesztő mellett tudjuk vállalni a hitel visszafizetését.

Ezek a napelemes pályázatok magánszemélyeknek elsősorban a háztartás áramellátásához szükséges napelemek megvásárlását és felszerelését támogatják, így kizárólag ilyen mennyiségű napelemre, illetve ilyen célra lehet felhasználni ezeket.

Szerintem ez egy nagyszerű lehetőség. A részleteket a napelemesrendszerek.info oldalon olvastam, és nagyon kedvezőnek tűnik.

Remélem, ez a pályázat azt fogja jelenteni, hogy legközelebb, mikor tájképet rajzolok, sokkal több napelemet kell majd a képre tennem, az azt jelentené, hogy sokak tesznek a környezetvédelem mellett.