Szokatlan születésnapi ajándék egy környezettudatos művésznek

Bevallom, hirtelen meglepett Ákos, amikor nekem szegezte a kérdést, hogy mit vegyen Viki születésnapjára. Értem én, hogy gyermekkori legjobb barátnők vagyunk, na de neki mégis csak a felesége már 2 éve, hát én tudjam? Felháborodásomat félretéve közös ötletelésbe fogtunk. Kizártunk minden hagyományos ajándékot, az utazásokat is elvetettük, több művészkellék már nem volt a boltban, ami még ne lett volna meg Vikinek, így tanácstalanul böngésztük az internetet a tökéletes ajándék után kutatva. Hogy hogyan botlottunk az oldalba, már nem is emlékszem, de egyszer csak napelem pályázatot nézegettünk magánszemélyeknek. Elsőre abszurdnak tűnt az ötlet, de Vikiről tudni kell, hogy a rajzoláson és festéses kívül a környezetvédelem tudja úgy lázba hozni, hogy órákig képes beszélni róla. Már ceruzából és festékből is természeteset vesz, a műanyag nyelűek helyett szigorúan csak fából készültet vásárol, és mindig viszi a saját kis vászontáskáját a boltba. A napelemek még nem kerültek szóba a házfelújítás kapcsán, de biztosak voltunk benne, hogy örömet tudnánk szerezni Vikinek. Ákos arcára egyetlen gondolat vetett csak árnyékot, hogy éppen házfelújítás közepén vannak, így nem nagyon marad keret ilyen mértékű kiadásra. Csodával határos módon szinte azonnal megoldódott a probléma, hiszen a honlapról megtudtuk, hogy kamatmentes hitellel támogatják a korszerűsítést. Ákos arca rögtön felderült, mert a házban több helyen jól jönne egy kis modernizálás, amire biztosít keretet a hitel, hiszen nem csak napelemekre, hanem bármilyen energiahatékonyságot növelő beruházásra fordítható.

Mivel egyikünk sem volt szakértője a témának, bővebben szerettünk volna tájékozódni erről a csekkmentes és környezetbarát alternatíváról, így beírtuk a keresőbe, hogy „napelem pályázat magánszemélyeknek” és egyből kijött a honlap, amire szükségünk volt, ez a cég zseniális. A honlapon nem csak árajánlatot tudtunk kérni, de fel is tudtuk venni a kapcsolatot a szakemberekkel, akiktől megtudtuk, hogy Magyarországot adottságai tökéletessé teszik a napelemek kihasználására, mivel egy évben 1800-2000 órát süt a nap. Ákost még mindig nyugtalanították az anyagiak, de végül meg lehetett nyugtatni a ténnyel, hogy 8-10 év alatt megtérül a napelemek ára és a ház energiaigényétől és a napelem által termelt áram mennyiségétől függően akár még fizet is a szolgáltató, amennyiben többletenergia keletkezik. Mivel titokban szerettük volna tartani a meglepetést, ameddig csak lehet, a személyes helyszíni felmérést délelőttre beszéltük meg, amíg Viki a műteremben dolgozott. Megkönnyebbülésünkre a házat alkalmasnak találták a szakemberek a napelemek telepítésére, így már semmilyen akadály nem állt a szokatlan születésnapi meglepetés útjába. A papírmunkában elkélt egy kis segítség, egyikünk sem szeret nyomtatványokat töltögetni, de mérhetetlen örömünkre ebben is segítséget kaptunk a szakemberektől.

Az én feladatom volt elcsalni Vikit egy barátnős hétvégére, amíg Ákos otthon koordinálta a meglepetés befejezését. Sajnos szerencsétlenül jártunk, mert Vikit ledöntötte lábáról egy influenza, de így is nagyon örült, amikor beavattuk a tervünkbe. El is készültek hamar a napelemek, azóta Ákos mindenkinek eldicsekszik a forradalmi ötletével (mintha csak az ő ötlete lett volna a napelem pályázat, szép mondhatom) és már gyűjtenek egy nagyobb műterem bérlésére. Viki sugárzó arccal rakja félre a pénzt, amit eddig a számlák befizetésére fordított, hiszen hónapok óta 0 Ft-os csekkek érkeznek hozzájuk. Szerencsére egy év múlva lesz csak újra születésnapja Vikinek, úgyhogy még ráérünk gondolkozni a következő ajándékon.