Művészettörténész leszek! Vagy mégsem?

Gyerekkorom óta imádok rajzolni. Míg mások naplót írnak, én az érzéseimet is világéletemben képeken és egyéb vizuális műalkotásokon keresztül fejeztem ki. Képes vagyok órákig belefelejtkezni a rajzolásba vagy a festészetbe. Ilyenkor teljesen kizárom a külvilágot és csak a kreativitásomra figyelek.

Mindez már a szüleimnek is hamar feltűnt, és nem is voltak ellene, hogy művészeti középiskolában tanuljak tovább. Azt gondolták ugyanis, hogy ott majd kiélhetem magam, és az érettségi után valami kevésbé elvont szakot választok, amit keresnek is a jól fizető cégek. Nem lett igazuk, mivel én csak azért is eldöntöttem, hogy művészettörténész leszek. Nagyon fontos számomra ugyanis, hogy a munkám egyben a hobbim is legyen és a kreativitásom által tudjak pénzt keresni. A kreatív energia áramlása is megakad ugyanis, ha az ember folyton nyomás alatt érzi magát és tehernek éli meg az egyéb feladatait, ezért ezt semmiképp sem szeretném megtapasztalni. Egyébként is, vannak bőven híres művészek, akik nagyon is sokra vitték!

A legjobb barátnőm szintén művész, ő jelenleg grafikusnak tanul. Nemrég kapott egy szuper gyakornoki állást egy kreatív cégnél a Topiwork segítségével. Azt mondja, nagyon örül, hogy végre fizetést is kap azért, amit magától is egész nap csinál, ráadásul a cég egyik projektje ötletet adott neki a szakdolgozati témaválasztásához is. Meg is mutatta nekem a Topiwork Iskolaszövetkezet honlapját.

A Topiwork weboldalán valóban sokféle diákmunkát lehet találni, ahol rugalmas, tanulmányaikkal összeegyeztethető munkaidőben tudnak dolgozni az egyetemisták. Sokan kénytelenek hitelből finanszírozni tanulmányaikat vagy az azokkal összefüggő egyéb kiadásokat, de a diákmunka vállalása nem csak ebben az esetben lehet jó megoldás. Napjainkban ugyanis már alapelvárás szinte minden komoly cégnél, hogy a jelentkező ha munkatapasztalatot nem is, de a munka elvégzéséhez szükséges készségek meglétét fel tudja mutatni. Ezeket pedig ilyen módon akár a diplománkkal egyidejűleg is meg tudjuk szerezni.

Topiwork

A Topiwork Iskolaszövetkezet által közvetített munkaajánlatokról minden esetben részletes leírást találunk a helyszín, fizetés, illetve a főbb elvégzendő feladatok tekintetében, így el tudjuk dönteni, hogy az adott álláslehetőség mennyire passzol a tanulmányainkhoz és egyéb képességeinkhez. Én mindenképp valamilyen kreatív állásra szerettem volna jelentkezni, és úgy gondoltam, hogy a marketing területén ezt bőven lehet kamatoztatni, így hát ezt a kategóriát választottam ki. Az egyik cég éppen digitális tartalomkészítőt keresett. Bár korábban inkább a hagyományos művészet eszközeivel dolgoztam, úgy éreztem, hogy nem áll tőlem távol a dolog, új készségeket pedig minden új munkahelyen tanulnia kell az embernek. Meg is pályáztam hát az állást, immáron a Topiwork Iskolaszövetkezet regisztrált tagjaként. Arról már korábban olvastam az oldalon, hogy hogyan fog zajlani a kiválasztási folyamat, valamint a barátnőm is mesélt róla. Azt mondta, a szerződéskötés miatt már nem kell majd aggódnom, mivel azt a Topiwork munkatársai intézik.

Erre hamarosan valóban sor került, mivel a pozíciót meghirdető cég visszajelezte, hogy engem választottak. Ennek nagyon örültem, jó érzést, hogy most már az órákon kívül is hasznosan tudom eltölteni az időmet. Szerencsére a beosztás és a felvett tárgyaim nem ütköznek egymással, így mindkét kötelességemet egyforma erőbedobással tudom teljesíteni.

Szóval hogy művészettörténész leszek-e? Ez már korántsem biztos, mivel haladni kell a korral, és a digitális világban is nagy szükség van kreatív szakemberekre. Az viszont tuti, hogy a Topiwork Iskolaszövetkezet segítségére végig számíthatok a tanulmányaim ideje alatt!