Művészetek és fűtésrendszerek

Nagyon szeretem a művészeteket. Akár képzőművészetről, akár zenéről, színházról legyen szó. Ha időm engedi, sokat járok a barátaimmal múzeumba, koncertekre, színházba, operába. Emellett magam is szoktam festeni otthon. Ez csak hobbi nálam, de ennek ellenére nagyon fontos a számomra, mert kikapcsol és feltölt minden alkalommal.

Néhány barátommal elhatároztuk, hogy létrehozunk egy csoportot művészetkedvelő emberek számára. Kibéreltünk egy klubhelységet és úgy terveztük, hogy minden héten egyszer találkozunk ott. Arra gondoltunk, valamikor csak beszélgetünk majd, máskor kézműves foglalkozásokat tartunk, esetleg zenét hallgatunk… Egyszóval bármilyen művészetekkel kapcsolatos program szóba jöhetett.

A szervezés eleinte nagyon jól haladt, viszonylag sokan jelentkeztek a csoportba. Az első találkozásunk előtt azonban rossz hírt kaptunk: a klubhelység fűtése elromlott, és legalább egy hétbe fog telni a javítás. Azt hittük, le kell mondanunk a találkozót, azonban az egyik tagunk felajánlotta, hogy hoz elektromos hősugárzót. Ezzel meg lehet oldani, hogy egy délutánt eltölthessünk a teremben anélkül, hogy megfagynánk.

Kérdésünkre elmesélte, hogy hogyan bukkant rá a futesrendszerek.hu weboldalra, azután hogyan lett az egész fűtésrendszerük elektromos, és hogyan jutott hozzá a hősugárzóhoz, ami végül minket is kihúzott a bajból. Én is kíváncsi lettem erre a honlapra, és elhatároztam, hogy később megnézem.

Művészetszerető emberként már első pillantásra megtetszett, hogy igényes és letisztult a grafikai tervezése. Ahogy elkezdtem nézelődni és a cikkeket olvasgatni rajta, egyre inkább érdekelni kezdett az elektromos fűtés. Mivel egyáltalán nem értek az ilyen technikák és rendszerek működéséhez, nagyon sokat segített, hogy mindent érthető módon magyaráznak el a bejegyzésekben.

A környezetvédelem fontos a számomra, ezért egyre növekvő lelkesedéssel tanulmányoztam a különböző fűtési módszereket, amikor megtudtam hogy az elektromos fűtés meglehetősen környezetbarát megoldás. Ennek oka elsősorban az, hogy nincs semmilyen égési mellékterméke. Emellett azt is megtudtam, hogy a weboldalon napelemekkel is foglalkoznak. Ezeknek a használatával akár a teljes fűtésrendszerünk is működtethető: így elérhetjük azt is, hogy a rezsiköltségek nullára csökkenjenek. Az sem utolsó szempont, hogy a napelemekkel szintén óvhatjuk a természetet.

Sokat olvastam a hőszivattyú fűtésről is. Ennek kiépítése a napelem rendszerekhez hasonlóan igencsak költséges, és nagy munkával jár. Azonban a használat során rengeteg energiát, valamint pénzt spórolhatunk meg vele. A hőszivattyú fűtés előnyei közé tartozik, hogy a fogyasztása viszonylag alacsony, a hatékonysága nagy, és többféle módon is alkalmazható: radiátorokhoz vagy padlófűtéshez egyaránt kiváló, és még bojlert is működtethetünk vele. A hőszivattyúnak is vannak különböző típusai, amelyek a levegő-levegő, a víz-víz, a levegő-víz, és a talaj-víz változat. Ahogy a neve is mutatja, a hőszivattyú működésének alapja, hogy hőt von el valamely külső energiaforrásból. Ezt képes átalakítani, és ezáltal fűteni a lakásunkat. Leggyakrabban (a levegő-levegő típus kivételével) vízmelegítésre alkalmas, tehát a központi fűtésrendszer vizét melegíti fel. A legnépszerűbb felhasználása a padlófűtés. A padlófűtés esetében nincs szükség olyan magas hőmérsékletű vízre, mint a radiátoroknál, emiatt így még több energiát spórolhatunk meg.

A padlófűtés egyébként is egy kiváló megoldás. Mivel így a lábunk közvetlenül érintkezik a melegített felülettel, alacsonyabb hőmérsékleten is jól érezhetjük magunkat. Továbbá a radiátorok hiányával helyet spórolhatunk meg, és a (könnyűnek nem nevezhető) takarításuktól is megkímélhetjük magunkat.

Ha majd lesz egy saját házam, biztos el fogok gondolkodni azon, hogy én is az elektromos fűtést válasszam. Ezen belül pedig a hőszivattyú fűtés az, ami a legmegfelelőbbnek tűnik. Szerencsére, ha a futesrendszerek.hu weboldalát választom, az előzetes felmérés ingyenes lesz. Ez azért fontos, mert a hőszivattyú kiépítéséhez szükségesek bizonyos feltételek, valamint a szakemberek tudnak segíteni annak eldöntésében, hogy melyik típust érdemes alkalmaznunk.

A kapcsolatot nagyon egyszerűen felvehetjük velük, csak ki kell töltenünk az ajánlatkérő adatlapot. Ezután a lakhelyünkhöz legközelebb lévő kivitelező cég fog felkeresni minket.