A művészet nem várhat, irány az autópálya!

A családomban mindenki művész. Mindig is azok voltunk, számomra ez a természetes közeg. Az édesanyám és az édesapám is művész, az ő szüleik is valamilyen alkotó, vagy szórakoztató munkában jeleskedtek. A testvéreim és jó magam is ebbe az irányba tendáltunk. Akad köztünk hegedűművész, zongorista, számítógépes grafikus, ez a bátyám, aki egy kicsit modernebb útra terelte ezt az érdeklődési kört. De van nekünk festőnk és táncosunk is. És persze azok között is van balerinai és show táncos. Valahol akad egy operaénekes is. És állítólag él valahol egy könyvelő, de róla nem beszélünk sokat. Szerintem csak a nagy számok törvénye miatt találták ki a nagyszüleim.

Számomra mindig is teljesen egyértelmű volt, hogy én magam is olyan feleséget fogok majd választani, akinek ismerős lesz ez a közeg, aki nem fog majd idegenkedni a szétszórt hangszerektől, fellépőruháktól és a rettentő módon elhanyagolt háztartástól. Persze, így hirtelenjében leírva, mindenki azt gondolhatja, hogy egy művész család élete az csupa felhőtlen szórakozás, móka és kacagás, de ez sajnos nincsen mindig így.

Ha valaki táncol, akkor az egész országban lehetnek fellépései. Ha valaki festő, akkor minél több kiállításra szeretne ellátogatni és a saját képeit is viszi ezerfelé az országban. Arról nem is beszélve, hogy a művész családok csemetéi állandó vendégek az ország különböző pontjain megrendezésre kerülő versenyeken. És bár bohémek vagyunk, és úgy tűnik, hogy reggelizni is elfelejtünk és a fejünket sem találjuk, egymásra nagyon odafigyelünk és nagyon fontos számunkra, hogy minél többen és minél több attrakción megjelenjünk és támogassuk egymást. Büszkék lehessünk a család tagjainak sikereire.

Ezért ebből egyenesen következik, hogy utazunk. Mindig, és állandóan úton vagyunk. Persze van, hogy egy együttes busza visz, vagy olykor vonatra szállunk, de amikor a család utazik, nem maga a művész, akkor a legkényelmesebb kocsiba szállni. Ezzel persze egyszerűen meg is lehetne oldani a problémát és le is zárhatnánk itt a témát, de ne feledkezzünk meg arról, hogy milyen szétszórtak is vagyunk mi. Ami nem azt jelenti, hogy megfeledkezünk az alkalmakról, hanem azt, hogy képtelenek vagyunk időben elindulni bárhova is. Pedig az esetek többségében nem a szomszédba igyekszünk, hanem egész megyéket át kell szelnünk.

A tanulság pedig ebből az, hogy mi nem engedhetjük meg magunknak és soha nem is engedhettük meg magunknak, hogy az ország kis mellékútjain zötykölődve közlekedjünk, amivel amúgy több benzint fogyasztunk, lassabban haladunk, és sokkal nagyobb a lehetősége annak, hogy eltévedünk. Természetesen mindannyiunknak voltak már elvetemült és merész kísérletei arra vonatkozólag, hogy most kihagyná az autópálya matrica megvásárlását és városnézésbe kezd. Mert ő majd jó korán elindul. Hát ebből általában botrányosan nagy késések és rettentő poros autók lettek.

Emlékszem még, hogy régen, amikor a gyerekek kicsik voltak és úgy jártunk mindenfele, az autónk szélvédője mindig tele volt autópálya matricákkal. Bár a lányom imádta felragasztgatni ezeket, engem nagyon zavartak a látásában és a tájékozódásban. Arról nem is beszélve, hogy kényelmetlen volt őket beszerezni. Akkor is meg kellett állni az első benzinkútnál, hogyha éppen semmi dolgunk nem volt még ott. Aztán persze, ha megálltunk, akkor mindenkinek mosdóba kellett menni, szomjas és éhes volt, hát szóval el lehet képzelni, hogy milyen kaotikusan indultak ezek az útjaink.

Manapság azonban, szerencsére ezt is sokkal egyszerűbben lehet intézni. Ugyanis hetekkel előre megvehetem az autópálya matricát egy roppant praktikus oldal segítségével. Ennél egyszerűbb megoldást én el sem tudok képzelni. Ennek az oldalnak én nap mint nap hálát adok, ugyanis több ez, mint egy puszta matrica bolt. Azelőtt a benzinkutaknál nem nagyon volt divat, hogy az eladóval hosszan elcsevegjek a lehetőségeimről, a különböző autópálya matricák hasznosságáról. Nem tudtam megbeszélni, nekem melyiket éri megvenni. Csak odamentem és elmondtam, hogy mit szeretnék.

Itt azonban konkrét tanácsokat és számításokat végez és kifejti az olvasó, érdeklődő számára, neki mi lesz a legmegfelelőbb. De e mellett a legszuperebb benne, természetesen az, hogy elképzelhetetlenül egyszerűbb így vásárolni. Hiszen minden teljesen egyértelműen le van írva. Még a gyermekeimet is megkérhetem, hogy vegyenek nekünk autópálya matricát, hiszen a bejelentkezési oldalon még ikonokkal is segítik a választást, azt pedig már pontosan tudják, hogy mi melyik kategóriába tartozunk.

Azt pedig gondolom mondanom sem kell, hogy már az egész család ezt az oldalt használja, ha autópálya matricára van szüksége. Mostanra mindenki belátta, hogy jóval időtakarékosabb ez a megoldás, mint az országban barangolni. Aminek persze van szépsége, de nem akkor, amikor nagyon sietünk valahova. Ráadásul sokszor rosszabbul jönnénk ki benzinfogyasztásban, mint úgy, hogy kifizetjük azt az útdíjat, ami egyébként egyáltalán nem vészes, ha alaposabban utána gondolunk. Nekem és gyerekeimnek például nagyon fontos, hogy határozott időközönként ingyenes, vagy olcsó mosdók legyenek az út mellett. Ezt a kényelmet pedig kizárólag az autópályák tudják megteremteni.

Bár ez az oldal minden fontos információt tartalmaz, ha valaki mégis találna valahol egy kis lyukat, vagy bővítené az ismereteit, akkor a megfelelő oldalra navigálja az illetőt. Ezek az átirányítási linkek kivétel nélkül megbízhatóak. Állami, vagy ellenőrzött oldalak, amelyekben biztosan nem csalódhatunk. Sőt, még arra az esetre is leírja a teendőket, hogy mit kell csinálnod a megvásárolt matricáddal, ha autót, vagy rendszámot cserélnél. Szerintem ez nagyon korrekt hozzáállás, hogy nem kell új éves matricát váltanom, mert valami történt az év folyamán.

Az én személyes kedvenc funkcióm pedig az úttervező, ami figyelembe veszi, hogy az útirányunk során például milyen megyéken haladunk át, és így milyen matricákra lehet szükségünk. Ez akár nekünk, magyaroknak is segíthet, de a külföldiek számára meg egyenesen a legnagyobb segítség. Egyébként található olyan felülete is az oldalnak, ahol azokat az utakat gyűjtötték egybe a szerkesztők, amelyek ingyenesen igénybe vehetők.

Na de visszatérve a külföldiekre, mert tudom, hogy sokatokban felmerült a kérdés, hogy mégis hogyan igazodnának ki a magyar oldalon, nem kell miattuk aggódni, az oldal angol és német nyelven is elérhető. Saját külföldi barátaimon pedig már teszteltem is a működését és tökéletesen elboldogultak a használatával. Ugyanúgy megtaláltak minden információt, amire szükségük volt, mint mi magunk.

Elintéztem volna nekik saját magam is, de sajnos, a változatosság kedvéért ketté állt a fülem a rengeteg rám zúduló feladattól, ezért nem tudtam segíteni svéd ismerőseimnek, az ideutazásukkal kapcsolatban. Csak ezt az oldalt tudtam nekik javasolni, hogy itt tájékozódhatnak. Nagyon elégedettek voltak a működésével.

Aminek ők különösen örültek, hogy nem csak a bankkártyás fizetés lehetséges, hanem utalással is el lehetett intézni a vásárlást. Ugyanis a cégük kontójára utaztak és így tudták csak elintézni a költségek elszámolását.

Egyébként ha végképp eltévednél és nem találnád a kiutat a lehetőségek között, bár nem hiszem, hogy ez megtörténhet, akkor pedig még mindig felhívhatod őket telefonon! Probléma esetén pedig személyesen is felkeresheted őket a félfogadási időben.

Nekünk összehasonlíthatatlanul stressztelenebbek az útjaink, amióta innen váltjuk meg az útdíjat.